
فضای هاست چیست؟
در پلانهای مختلف هاستینگ گزینه ای به نام Disk Space یا فضا(هاست) وجود دارد که اصطلاحا به حجمی که در اختیار شما قرار میگیرد تا بتوانید فایلهای سایت، ایمیل ها و دیتابیس خود را روی آن آپلود نمایید گفته می شود. فضای هاست مانند حجم هارد دیسک کامپیوتر یا کارت حافظه موبایل شما است و هر چقدر حجم بیشتری داشته باشد شما اطلاعات بیشتری می توانید روی آن آپلود نمایید در ادامه همراه دیجیتالیا یاشید .
ما عادت داریم آدرس یک سایت را تایپ کنیم و گوگل آن را برایمان نمایش دهد. ولی چیزی که نمیدانیم پروسهی جالبی است که در پشت این صحنه انجام شده. شاید هم در دلمان بگوییم اصلا مکانیزم سایت چه ربطی به من دارد؟! مساله همینجاست. اگر خودتان یک روز بخواهید سایتی داشته باشید، هنگام طراحی سایت به شما میگویند باید هاست و دامنه بخرید.
در بحث طراحی سایت، قرار است علاوه بر هاست به اصطلاحاتی مانند دامنه، سیستم مدیریت محتوا و قالب سایت بربخوریم. پس بهتر است همین اول تکلیفمان را روشن کنیم و با این مفاهیم آشنا شویم.
دامنه
وقتی خود شما بخواهید مثلا وارد سایت نوین شوید اول از همه چه کار میکنید؟ درست است، آدرس سایت را وارد نوار مرورگرتان میکنید. در دنیای طراحی سایت هم انتخاب نام یا دامنه اولین قدم است و به صورت پسوند دامنه. نام دامنه. www ثبت میشود.
نکته قابل توجه این است که دامنه اختصاصی است و نباید تکراری باشد. یعنی حالا که ما صاحب دامنه www.digitalia.ir هستیم، شما نمیتوانید همین نام را برای وبسایتتان انتخاب کنید. خرید دامنه هم به سادگی و از طریق شرکتهای ارائهدهندۀ خدمات ثبت و تمدید دامنه انجام میشود. با یک جستجوی ساده در اینترنت کلی از این سایتها برایتان نمایش داده میشود و فقط لازم است نام مورد نظر خود را انتخاب کنید، هزینه آن را بپردازید، و اجاره آن را به طور سالیانه تمدید کنید.
هاست
دامنه فقط یک اسم اختصاصی برای شماست، و برای نمایش سایت نمیتوانیم اطلاعات را روی یک نام خالی سوار کنیم. پس ما نیاز داریم یک فضا و حافظه هم بخریم، که اطلاعات را وارد آن کنیم و این اطلاعات در شبکه جهانی اینترنت قابل دسترسی برای مخاطبان شود.
سیستم مدیریت محتوا
سایت ما تا آخر به یک شکل باقی نمیماند. ما همواره تلاش میکنیم سایت خود را بروز کنیم، برای کاربران مطالب جدید قرار بدهیم، محصولات جدیدمان را بارگذاری کنیم و … .
حالا دو راه داریم!
راه سختتر این است که هر سری وارد فضای ذخیرهسازی اطلاعات سایتمان (در هاست) بشویم و برای اضافه کردن مطلب جدید کدنویسی کنیم و سایت را به گند بکشیم!
و راه دوم اینکه یک سیستم مدیریت محتوا بر روی هاست نصب کنیم. سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس، جوملا و … رسالتشان این است که “مدیریت و افزودن محتوای سایت” را برایمان ساده کنند. در واقع فقط کافی است مقاله، عکس و یا محصولات خود را وارد آنها کنیم تا به طور خودکار اطلاعات ما در سایت نمایش داده شود.
قالب سایت
حتما شما هم تا به حال وارد سایتهایی شدهاید که گرافیک و زیبایی بصری آن را تحسین کردید. این زیبایی ظاهری به قالب سایت برمیگردد. این قالبها در واقع مثل پوستهای روی سایت شما قرار میگیرند و فونت، ابعاد، ستونها، رنگها، و به کل محیط سایت را تعیین میکنند. میتوانید قالب مورد نظرتان را از بین نمونههای موجود انتخاب کنید یا طراحی قالبی که در ذهنتان است را به یک طراح بسپارید.
تعریف هاست
حالا که با مفاهیم پیشنیاز آشنا شدیم، برویم سر اصل مطلب! اجازه بدهید اول تعریف رایج “هاست چیست” را با هم بخوانیم و بعد برای درک بهتر آن را با یک رستوران مقایسه کنیم!
هاست یا میزبانی وب (به انگلیسی Host) قسمتی از یک سرور است، که به ازای مبلغی در اختیار شما قرار میگیرد. این سرور همیشه و به صورت ۲۴ ساعته به اینترنت متصل است. حالا اگر شما در هاستتان اطلاعات سایت خود را قرار دهید، وب سایت شما در سرتاسر اینترنت در دسترس قرار میگیرد. و مخاطبان میتوانند با وارد کردن آدرس سایت در مرورگر، هر لحظه از شبانه روز وارد سایت شما بشوند.
تصور کنید هاست یک رستوران ایتالیایی خوشمزه است!
رستوران ایتالیایی دوست دارید؟ من که عاشق پاستا با پنیر هستم! خب، تصور کنیم که شما قصد دارید یک رستوران خیلی خفن در شهر افتتاح کنید.
در مرحله اول به دنبال کارهای اداری رفتید، مجوز های لازم را گرفتید و در نهایت اسم رستوران را به ثبت رساندید(مرحله انتخاب دامنه)
حالا زمانش رسیده که در یک خیابان (سرور)، فضایی برای رستوران اجاره کنید (هاست) و در واقع تمام میز و صندلیها، تجهزات آشپزی، مواد اولیه (اطلاعات سایت) را در آن قرار دهید.
در ادامه مخاطبان که کم کم اسم رستوران شما را شنیدهاند، میتوانند با مراجعه به آدرستان به رستوران بیایند و بتوانید غذاهای لذیذتان را برایشان سرو کنید.
فکر میکنم حالا دستگیرتان شده باشد که هاست چیست. پس وقتش است که آن را به طور فنیتر بررسی کنیم تا بتوانیم بهترین هاست را برای سایتمان انتخاب کنیم.
آیا نمیشود به جای خرید هاست از کامپیوتر خودمان استفاده کنیم؟
خیالتان را راحت کنم پاسخ قطعی “خیر” است! وقتی شما هاست میخرید، در واقع یک حساب کاربری به شما اختصاص داده میشود. با توجه به هزینهای که پرداخت کردید “حجم دیسک و مشخصات خاصی” از یک سرور را اجاره میکنید. شاید فکر کنید خب چه کاری است! اصلا هاست چیست من از فضای کامپیوتر خودم استفاده میکنم و اطلاعات سایتم را وارد سیستم خودم میکنم.
این کار عملا ممکن نیست. چون سرورها با کامپیوتر شخصی بسیار متفاوتند. کامپیوترهای ما با سختافزارهای ضعیفتر و اینترنت محدود کار میکنند. اما سروری که هاست میزبانی ارائه میدهد بسیار قدرتمند، پر سرعت و با پهنای باند بالا است. به علاوه برای اینکه سایتتان برای بازدیدکنندهها همیشه در دسترس باشد، لازم است که آن را ۲۴ ساعته روشن نگه دارید و به محض خاموش شدن سایتتان هم دیگر قابل نمایش نیست!
یک دلیل دیگر این است که در شرکتهای هاستینگ، سرورها در فضاهایی مخصوص ( اتاقهای دیتاسنتر) نگهداری میشوند. در این اتاقها تعداد زیادی سرور در قفسهها با تاسیسات کامل قرار دارد. به صورت ۲۴ ساعته به برق و اینترنت متصل هستند و حتی تمهیدات قطع برق، زلزله و آتشسوزی و … در این فضاها در نظر گرفته شده است.
ویژگی های سخت افزاری هاست چیست؟
فضای هاست Disk Space
فضای هاست مثل حجم هارد دیسک یا حافظه گوشی موبایل شماست. و حجمی از سرور است که به شما تعلق میگیرد تا بتوانید فایلها، محتوا، قالب و … را روی آن آپلود کنید.
شرکتهای هاستینگ معمولا تنوع فضای هاست از ۵۰MB تا ۱۰۰۰۰MB به شما ارائه میدهند. حجم مورد نیاز شما بستگی به سایتتان دارد. قبل از خرید باید به استاتیک یا داینامیک بودن سایت، سیستم مدیریت سایت، ماژولهای مورد استفاده، دیتابیسها، قالب سایت و … توجه کرد. برای تخمین میتوانید از تجربهی طراح سایتتان هم کمک بگیرید.
پهنای باند Bandwidth
میخواهم یک داستان بگویم دلتان را خون کنم! یادتان هست موقع اعلام نتایج کنکور چه اتفاقی میافتاد؟ با دستهای لرزان آدرس سایت سنجش را وارد میکردیم و با چی مواجه میشدیم؟ سایت برایمان باز نمیشد! دوباره و دوباره در حالی که از استرس کبود شده بودیم این کار را انجام میدادیم! تا بالاخره بعد از دهها مرتبه موفق میشدیم نتایج درخشانمان را ببینیم!
پهنای باند همین است. مانند اتوبانی میماند که هرچه عرض آن بیشتر باشد مسافر در ترافیک نمیماند و سریعتر به مقصد میرسد. شما هم برای اینکه چند کاربر به طور همزمان بتوانند محتوای سایتتان را ببینند به یک هاست با پهنای باند بالا دارید.
پهنای باند به ۲ عامل اصلی بستگی دارد حجم اطلاعات سایت و میزان بازدید مورد انتظار. سایتهایی که اجازه دانلود و آپلود فایل میدهند نیاز به پهنای باند خیلی بالا دارند و احتمالا مجبور به استفاده از هاست دانلود شوند. اما برای سایتهای معمولی میتوان اندازه متوسط هر صفحه را حساب کرد. فرض کنید هر صفحه سایت شما ۱۰۰ کیلوبایت باشد و در روز میانگین ۵۰۰ بازدید کننده دارید، که هر کدام ۴ صفحه از سایتتان را ببینند. ترافیک روزانه شما ۱۰۰*۵۰۰*۴ برابر با ۲۰۰ مگابایت خواهد بود. حالا این اندازه را در ۳۰ روز ماه ضرب کرده و پهنای باند مورد نیاز ماهانه را حساب کنید.
کنترل پنل Control panel
اگر بخواهم ساده بگویم کنترل پنل یک رابط گرافیکی، برای مدیریت هاست شماست. شرکت هاستینگ بعد از خرید به شما رمز و دسترسی یک کنترل پنل تحت وب را ارائه میدهد. بعد از ورود به این پنل شما میتوانید بدون نیاز به کدنویسی، از طریق آیکونهای گرافیکی هاست خود را مدیریت، و موارد زیر را کنترل کنید:
مدیریت حساب کاربری
مشاهده میزان حجم مصرفی و حجم باقی مانده
میزان مصرف پهنای باند
مدیریت مراکز داده (database)
افزودن دامنه به هاست
نصب سیستم مدیریت محتوا
و امکانات متنوع دیگر
یکی از محبوبترین کنترل پنلهای حاضر، CPANEL است. که اکثر شرکتهای هاستینگ به دلیل محیط ساده و کاربردی همین پنل را به مشتریان خود ارائه میدهند. البته کنترل پنل های دیگری هم برای هاست قابل استفاده هست مانند Direct admin و Plesk…
افزودن دامین Addon domain
افزودن دامنه یا ادان دامین، امکانی است که به شما اجازه میدهد دامنههای بیشتری را در هاست خودتان ثبت کنید. و با هر کدام از دامنهها یک سایت جدید راه اندازی کنید.
مثلا تصور کنید هنگام خرید هاست مقابل یکی از آنها نوشته شده که ۲ تا ادان دامین دارد. این یعنی شما که قصد ایجاد سایت “فروش کیف و کفش” دارید، شاید در آینده که کارتان گرفت بخواهید سایت دیگری برای فروش “تجهیزات ورزشی” هم به آن اضافه کنید. در اینصورت دیگر نیازی نیست هاست جدیدی تهیه کنید و میتوانید از طریق کنترل پنل، روی همین هاست یک دامنه جدید وارد کنید.
آپ تایم Up time
سرور باید در هر ثانیه از ۲۴ ساعت بتواند سایت شما را در دسترس نگه دارد. وگرنه مخاطبان قادر به دیدن وبسایت شما نخواهند بود. گاهی ممکن است به دلیل مشکلات فنی این دسترسی قطع شود (downtime) که خب اتفاق خوبی نیست! برای همین یکی از موارد قابل توجه، آپ تایم هاست است (مخصوصا برای سایتهای فروشگاهی که با قطعی سایت، در واقع مشتری خود در آن لحظات را از دست میدهند).
معمولا شرکتهای هاستینگ آپتایم را به صورت درصد بیان میکنند. مثلا رقم ۹۹.۹۹% به این معنی است که در یک سال، سایت ممکن است فقط یک ساعت از کارافتادگی موقت داشته باشد.
بکاپ گیری Back up
این روزها حتی بکاپگیری از گوشی شخصیمان هم کلی اهمیت دارد، چه برسد به اطلاعات سایتمان! هنگام خرید هاست حتما از سرویسهایی استفاده کنید که بکاپگیری دائم و منظمی دارند. بیایید روراست باشیم شرکتهای هاستینگ که معجزه نیستند! اتفاقهایی مثل مشکلات فنی، خرابی و سوختگی سختافزاری و… همیشه احتمال وقوع دارند. اگر شرکت هاستینگ از اطلاعات موجود روی هاست وبسایت شما بکاپ نداشته باشد، اطلاعاتتان در معرض نابودی کامل قرار میگیرد.
البته مزیت بکاپگیری فقط هنگام خرابی سرور نیست. اگر خود شما هم هنگام توسعه و ویرایش وبسایتتان اشتباها یک فایل و پوشه را پاک کنید، ممکن است کل سایت شما با خطای جدی مواجه شود. در اینصورت میتوانید روی نسخه بکاپ هاستتان حساب کنید.
مرتبط : سعید شجاعی