
دومین چیست؟
نام دامنه در اصل معادل آدرس فیزیکی وبسایت شما است. به همان روشی که GPS برای ارائه راهنمایی به آدرس خیابان یا کدپستی نیاز دارد، یک مرورگر وب، برای هدایت کاربران به یک وبسایت نیز به نام دامنه نیاز دارد در ادامه با دیجیتالیا همراه شوید .
دومین در لغت به معنی حوزه یا قلمرو است که به اسم های دیگری مانند دامین یا دامنه هم شناخته می شود. دومین در دنیای انترنت به عنوان نامی اختصاصی برای هر ویب سایت به کار گرفته می شود. به زبان ساده دومین، همان آدرس انترنتی است که برای تمایز و دسترسی به ویب سایت های مختلف استفاده می شود. قطعا حالا که با این مفهوم آشنا شدید، دومین ها و آدرس های انترنتی بسیار زیادی را به خاطر می آورید که روزانه از آن ها استفاده می کنید.
برای مثال، یکی از رایج ترین آدرس های انترنتی که تمام کاربران در دنیای ویب با آن آشنا هستند، www.google.com است که متعلق به گوگل می باشد. زمانی که شما قصد دارید مستقیما به یک ویب سایت وارد شوید، باید دومین یا همان آدرس انترنتی آن ویب سایت را داشته باشید. مثلا اگر بخواهید وارد ویب سایت دیجیتالیا شوید باید آدرس www.digitalya.ir را در نوار بالای مرورگر خود وارد کنید.
علت استفاده از دومین ها و نحوه کارکرد آن ها در انترنت
در گذشته ارتباط میان کاربرها (کلاینت ها) و ویب سایت ها (سرورها) فقط از طریق IP ها برقرار می شد. اما با گسترش و توسعه دنیای ویب، به خاطر سپردن IP های مربوط به هر ویب سایت یا سیستم در شبکه کار آسانی نبود. به این منظور پروتوکلی به نام DNS یا Domain Name System توسعه داده شد. وظیفه این پروتوکل ساده کردن فرآیند دسترسی به هر ویب سایت از طریق تبدیل نام آن به IP اش بود. زیرا به خاطر سپردن نام ها و آدرس های ویب سایت ها برای کاربران ساده تر است. بنابراین برای هر ویب سایت یک نام دومین (Domain Name) در نظر گرفته شد تا توسط پروتکل DNS در شبکه به IP مربوط به آن تبدیل شود.more بیشتر بدانید : DNS یا دی ان اس چیست؟
دومین از چه بخش هایی تشکیل شده است
هر دومین از بخش های مختلفی تشکیل شده است. این بخش ها به وسیله نقطه یا . از یکدیگر جدا می شوند. قسمت اول هر دومین با عبارت ‘www’ شروع می شود که البته بعضی ویب سایت ها آنرا حذف میکنند که نمونه آن ویب سایت خود ما میباشد که اگر دقت کنید از این عبارت استفاده نمیشود. قسمت دوم نام دومین یا همان نام منحصر به فردی است که برای ویب سایت انتخاب می شود. سومین بخش از دومین، پسوند موضوعی دومین است که معمولا به موضوع ویب سایت اشاره دارد. این پسوند، فقط در برخی ویب سایت ها استفاده می شود. به آخرین بخش هر دومین پسوند کشوری یا محلی آن می گویند. بیایید برای مثال بخش های مختلف دومین www.example.edu.af را به صورت مجزا مشاهده و بررسی کنیم.
ماهیت آدرس سایت : www
نام دومین یا Domain name : example
پسوند موضوعی سایت : edu (ویب سایت های آموزشی و با پوهنتون ها)
پسوند کشوری یا محلی دومین: (پسوند مربوط به کشور افغانستان)
نکته:
به این نکته توجه داشته باشید که هر دومین می تواند دارای چندین دومین فرعی یا Sub domain باشد. در حقیقت هر دومین فرعی خود دومین ای است که جزیی از یک دومین بزرگ تر می باشد. دومین های فرعی همیشه قبل از دومین اصلی قرار می گیرد و سپس با نقطه از آن جدا می شوند
چرا انتخاب نام دومین از اهمیت زیادی برخوردار است ؟
تصور کنید که قصد دارید یک فروشگاه بسیار بزرگ و شبانه روزی در شهر خود افتتاح کنید. قطعا افتتاح و راه اندازی چنین فروشگاهی مراحل مختلفی دارد. این مراحل بسیار مشابه مراحل راه اندازی یک سایت در دنیای اینترنت است. پس بیایید در قالب یک مثال جذاب، مراحل انتخاب دومین سایت و نقش آن در این فرآیند را بررسی کنیم.
اولین چیزی که ذهن شما به دنبال آن می گردد، یک نام بسیار جذاب برای فروشگاه است. در این مرحله باید به دنبال نامی خاص باشید تا برندتان توسط آن به همه شناخته شود. این مرحله در دنیای وب همان انتخاب دومین سایت است.
دومین چالشی که با آن رو به رو خواهید شد، انتخاب یک محل مناسب برای فروشگاه است. قطعا شما به دنبال مکانی خواهید بود که دسترسی به آن برای همگان راحت باشد تا بتوانند در هر زمان از شبانه روز به فروشگاه شما دسترسی داشته باشند. همچنین امنیت منطقه، سرعت دسترسی به فروشگاه و… را هم در نظر می گیرید. این مرحله دقیقا مشابه انتخاب یک سرور یا هاست برای نگه داری اطلاعات سایت شما می باشد.
در سومین مرحله شما باید اجناسی که قصد دارید در فروشگاه بفروش برسانید، ابتدا سفارش دهید و سپس آن ها در ویترین های فروشگاه در معرض دید مشتریان قرار دهید.در این مرحله شما باید اطلاعات و محتوای سایت خودتان را به منظور ذخیره سازی در فضای هاست خود منتقل کنید.
آخرین و لذت بخش ترین مرحله از این فرآیند مربوط به فروش محصولات فروشگاهتان است. در این مرحله کافی است در بین مخاطبان نام فروشگاه شما بر سر زبان ها بیفتد تا آن ها همیشه برای خریدهایشان به شما مراجعه کنند. این مرحله، همان مرحله وارد کردن آدرس سایت یا دومین در مرورگر است که اطلاعات سایت شما را در طول شبانه روز و بدون هیچ محدودیتی در اختیار کاربران قرار می دهد.
نکاتی در مورد انتخاب مناسب نام دومین
در انتخاب نام دومین به این نکته توجه داشته باشید که فقط مجاز به استفاده از کاراکترهای خاصی می باشید. دومین ها می توانند شامل تمام حروف انگلیسی (a-z) و فقط به صورت کوچک باشند. همچنین در نام دومین ها می توانید از اعداد (۹-۰) و خط فاصله (-) هم استفاده کنید. همانطور که اشاره شد از نقطه در دومین ها برای حدا کردن بخش های مختلف آن استفاده می شود. پس در زمان انتخاب نام دومین مجاز به استفاده از نقطه، فاصله و عبارات خاص (%,$,#,@,^,%( نمی باشیم.null
نتیجه گیری
همانطور که دیدید در اینترنت ویب سایت ها به وسیله دومین ها از یکدیگر متمایز می شوند. دومین ها مانند شماره تذکره افراد در دنیای واقعی هستند. بر این اساس هر ویب سایت دارای یک آدرس منحصر به فرد است که به وسیله آن مخاطبان می توانند به آن دسترسی داشته باشند. انتخاب نام دومین تقریبا اولین و مهمترین گام برای ورود به دنیای اینترنت می باشد.