
Dvd مخفف چیست؟
دی وی دی مخفف چیه؟ DVD مخفف Digital Versatile Disk به معنی دیسک با ظرفیت بسیار بالا می باشد در ادامه با دیجیتالیا همراه شوید .
کلمه دیویدی (DVD) مخفف عبارت Digital Versatile Disc به معنی “دیسک دیجیتالی همه کاره” یا Digital Video Disc به معنی “دیسک دیجیتالی ویدئوای” است. DVD نوعی دیسک ذخیره سازی است که در سال ۱۹۹۵ توسط جمعی از شرکتها از جمله فیلیپس، سونی، توشیبا و پاناسونیک طراحی و توسعه داده شد. این رسانه میتواند هر نوع داده دیجیتالی را بر روی خود ذخیره کند از جمله دادههای دیجیتالی میتوان به نرم افزارها، ویدئوها، آهنگها و سایر فایلها اشاره کرد.
انواع DVD از لحاظ فرمت
دیویدی انواع مختلفی دارد که برای کاربردهای متفاوتی طراحی و ساخته شده اند. این نوعها عبارت اند از:
DVD ROM
در این نوع دیویدی ها دادهها یکبار نوشته شده و دیگر قابل نوشتن مجدد نیستند ولی هربار که بخواهیم میتوانیم آن دادهها را بخوانیم. فیلمهایی که میخرید یا بستههای نرم افزاری، اغلب از این نوع دیویدی ها هستند. یعنی در شرکت سازنده یک بار بر روی آنها اطلاعات ریخته شده و به شما تحویل داده میشود. شما نمیتوانید برای بار دیگر بر روی این دیویدی ها اطلاعات جدیدی ریخته و یا جایگزین اطلاعات قبلی کنید.
DVD+R / DVD-R
![Dvd مخفف چیست؟]()
این نوع دیویدی ها به صورت خام به بازار داده میشوند. بر خلاف DVD ROM ها که از پیش حاوی اطلاعات هستند، این نوع DVDها هیچ اطلاعاتی نداشته و کاربر میتواند با یک درایور نوری که قابلیت نوشتن اطلاعات را دارد، بر روی DVD +R و DVD -R اطلاعات خود را بنویسد. پس از نوشتن اطلاعات، این دیویدی ها مانند دیویدی رام ها عمل کرده و فقط قابل خواندن خواهند بود. به عبارت دیگر، DVD+R و DVD-R ها تنها یک بار توسط کاربر قابل نوشتن بوده و از آن به بعد فقط میتوان اطلاعاتش را خواند.
برای خواندن DVD نوع +R و -R درایور نوریتان فرقی نمیکند که از کدام نوع پشتیبانی کند یعنی یک دیسک از نوع DVD+R یا DVD-R قابل خواندن بر روی درایور نوری DVD-R و DVD+R و DVD±R است. حال این که تفاوت در نحوه نوشتن آنهاست. برای نوشتن DVD+R حتماً نیاز به درایو نوری با قابلیت رکورد DVD+R و برای DVD-R باید از نوع DVD-R باشد.
در پستهای آینده تفاوت + و – ها بیشتر توضیح داده خواهد شد. به صورت خلاصه، – و + بودن DVDها به خاطر رقابت بین دو گروه استاندارد گذاری DVDهاست. نوع DVD+R بهتر ولی در بازار کمیاب تر از نوع DVD-R است.
مطلب هدیه دیجیتالیا: king jamshid
DVD+RW / DVD-RW
برخلاف DVD R ها، در DVD RWها میتوان بیش از یک بار داده ذخیره کرد و یا دادههای جدید را جایگزین کرد. این نوع دیویدی ها در ابتدا به صورت خام به بازار ارائه میشوند که پس از نوشتن اطلاعات توسط کاربر، همچنان قابل تغییر میمانند یعنی کاربر میتواند اطلاعات جدیدی را بر روی دیسک ذخیره کند یا اطلاعات قبلی را پاک کرده و یا آنها را تغییر دهد. این نوع دیویدی ها برای پشتیبان گیری مناسب هستند ولی عمرشان کمتر از انواع دیگر DVDهاست. ظرفیت این دیسکها از ۴.۷ تا ۱۷.۰ گیگابایت است.
DVD-RAM
این نوع دیویدی ها مثل DVD-RW ها بوده و میتوان چندین بار (مثلاً ۱۰۰۰۰۰ بار با سرعت ۳x و ۱۰۰۰۰ بار با سرعت ۵x) اطلاعات بر روی آن نوشت. حجم این نوع دیویدی اغلب زیاد بوده و نحوه دسترسی اطلاعات به آن به صورت تصادفی است یعنی اطلاعات خواسته شده در مکان خاص، به صورت مستقیم قابل خواندن است. دیویدی رم ها مکانیز و خواصی دارند که باعث میشود عمر مفیدشان بیشتر از سایر نوعها باشد یعنی در حدود ۱۰۰ سال! ولی این دیویدی ها برای نوشتن و خواندن نیاز به درایورهایی از نوع DVD-RAM دارند که تعدادشان بسیار اندک است. اغلب برای بیشتر افراد این دیسکها مناسب نیستند ولی به دلیل عمر مفیدشان میتوانند گزینه خوبی برای نگه داشتن نسخههای پشتیبان اطلاعات باشند.
حداکثر سرعت قابل نوشتن آنها ۱۶x است ولی در بازار تنها با نسلهایی وجود دارد که حداکثر سرعتشان ۳x است. ظرفیت این دیسکها از ۱.۳۶ تا ۸.۷۵ گیگابایت است.
مواد سازنده
دیویدی رام ها (DVD ROM) در کارخانه ساخته شده و توسط کاربر فقط قابل خواندن هستند. این دیویدی ها از پنج لایه تشکیل شده اند:
۱- لایهای که به عنوان لیبل بر روی دیویدی چاپ میشود. مثلاً تصویر یک فیلم یا نرم افزار.
۲- لایهای کاملاً شفاف که معمولاً از جنس پلیکربنات (پلاستیک) است. این لایه به دیویدی استحکام لازم را میدهد تا بتواند صاف و محکم باشد.
۳- نوعی چسب که لایه بالایی پلاستیکی را به لایه داده وصل میکند. این چسب در دیویدی های دولایهای بسیار با اهمیت است.
۴- لایه داده کاملاً بازتابنده که اغلب از جنس آلومنیوم یا بعضاً نقره و آلیاژهایش بوده و در موارد بسیار نادر از جنس طلاست. این لایه وظیفه دارد که لیزر نور لیزر تابیده شده را بازتاب کند. وجود پستی و بلندیهایی بر روی این لایه درواقع دادههای ما را نشان میدهد.
۵- لایهای کاملاً شفاف که معمولاً از جنس پلیکربنات است (پلاستیک). این لایه علاوه بر این که به دیویدی استحکام لازم را میدهد، به لیزر کمک میکند تا با فوکوس بهتر بر روی دادهها کار کند.
مقایسه بین دیسک های DVD و CD
فناوری ساخت دیویدی مشابه فناوری ساخت یک سی دی است. هر دوی این دیسک ها دارای قطر ۱۲۰ mm و ضخامت ۱.۲ mm می باشند. DVD ها برخلاف سی دی ها دارای دو لایه در هر طرف می باشد که اطلاعات در هر یک از لایه ها ذخیره می شود.
لایه ها به صورت جدا نشانه گذاری می شوند و با ترکیب آنها ضخامت DVD به ۱.۲ mm خواهد رسید. در دیسک های DVD مانند دیسک های CD حفره هایی مبنی بر Poly-carbonate ایجاد می شود. دیسک های دی وی دی به مراتب دارای ظرفیت بیشتری نسبت به CD هستند و علت این موضوع را می توان به دلایل زیر اشاره کرد:
- کوچک تر بودن اندازه حفره ها: حفره دیسک های DVD نسبت به حفره های دیسک های CD کوچک هستند. طول این حفره ها در دی وی دی ها به اندازه ۲.۲۵ مرتبه کوچکتر از دیسک های CD می باشد.
- دارای شیارهای متراکم : دیسک های دی وی دی از شیارهای حلزونی متراکم تری تشکیل شده است که دستگاه دی وی دی پلیر برای خواندن چنین شیارهایی بایستی از یک نوع لیزر خاصی استفاده کند به همین دلیل دستگاه های CD Player نمی توانند دیسک های CD را بخوانند اما دستگاه های دی وی دی می توانند دیسک های CD را بخوانند.
- قابلیت چند لایه ای بودن دیسک های DVD : دیسک های DVD به صورت ۴ لایه ای هستند که در هر طرف آنها دو لایه وجود دارد. با توجه به دو لایه بودن دی وی دی، ۴ فرمت از دیسک های DVD وجود دارد که عبارتند از:
- Single-sided/single-layer (7 GB)، Single-sided/double-layer (8.5 GB)، Double-sided/single-layer (9.4 GB) و Double-sided/double-layer (17.1 GB).
مطلب هدیه دیجیتالیا: سررسید و هدایای تبلیغاتی