
تشخیص اضطراب اجتماعی در کارمندان
افرادی که دچار اضطراب اجتماعی هستند، در اصطلاح عامیانه، به آنها خجالتی میگویند با دیجیتالیا همراه شوید برای تشخیص اضطراب اجتماعی در کارمندان و بررسی عملکرد گروهی اعضای تیم .
اضطراب اجتماعی سومین اختلال روانشناختی رایج میان افراد است و پس از آن افسردگی و مصرف بیش از حد نوشیدنیهای الکلی به ترتیب رتبههای بعد را به خود اختصاص میدهند.
ممکن است کارمندانی را در سازمان استخدام کرده باشید که هنگام رسیدن زمان سخنرانی، به دلیل استرس زیاد با شما تماس میگیرند و تقاضای مرخصی میکنند. برخی کارمندان نیز معمولا ایدههای خوب و کارآمدی در ذهن خود دارند، اما نمیتوانند آنها را بیان کنند و فقط میتوانند از طریق فرستادن ایمیل ایدههای خود را ارائه کنند. افرادی که این مشکلات را دارند دچار اضطراب اجتماعی هستند. در اصطلاح عامیانه به این اختلال خجالتی بودن میگویند. در ادامه مقاله راهکارهایی برای تشخیص اضطراب اجتماعی در کارمندان ارائه میکنیم. مدیران باید بتوانند این اختلال را به درستی و در زمان مناسب تشخیص دهند تا با این افراد رفتار صحیحی داشته باشند و به آنها کمک کنند.
حدود ۱۲ تا ۱۸ درصد افراد در یک دوره زمانی از زندگی خود نشانههایی از اضطراب اجتماعی در رفتار خود دارند.
اختلال اضطراب اجتماعی
به عنوان مدیر سازمان ممکن است با کارمندانی در ارتباط باشید که دچار اختلال اضطراب اجتماعی هستند. آنها باید بدانند که تنها نیستند. طبق پژوهشهایی که به تازگی انجام شده است حدود ۵۸ تا ۷۵ درصد افراد، زمانی که در موقعیت سخنرانی قرار میگیرند احساس خجالت میکنند. این احساس همان اضطراب اجتماعی است.
حدود ۱۲ تا ۱۸ درصد افراد در یک دوره زمانی از زندگی خود نشانههایی از اضطراب اجتماعی در رفتار خود دارند. این اختلال مانع پیشرفت آنها میشود. برای مثال فردی که دچار این اختلال است هیچگاه ترفیع شغلی را نمیپذیرد؛ زیرا باید مسئولیتهای بیشتری برعهده بگیرد. گاهی نیز فرد ممکن است دچار ناراحتیهای مزمن و آزاردهنده شود. برای مثال فردی که مسئولیت پاسخگویی به بازرسان را دارد با نزدیک شدن به زمان جلسه بازبینی سالیانه وضعیت سازمان، از یک هفته قبل دچار دلدرد شدید یا بیخوابی میشود.
جالب است بدانید اضطراب اجتماعی سومین اختلال روانشناختی رایج میان افراد است و پس از آن افسردگی و مصرف بیش از حد نوشیدنیهای الکلی به ترتیب رتبههای بعد را به خود اختصاص میدهند. از طرفی افرادی که دچار این اختلال میشوند معمولا کمالگرا هستند، معیارهای غیرواقعبینانه دارند و میخواهند کارهای خود را بدون هیچ عیب و نقصی انجام دهند. این اختلال قابل درمان است و افراد میتوانند بدون هیچ مشکلی آن را درمان کنند.
روشهای شناسایی کارکنان مبتلا به اضطراب اجتماعی
گاهیاوقات نمیتوان به راحتی تشخیص داد که آیا کارمندی به این اختلال دچار شده است یا خیر. همانطور که گفته شد کارمندی که برای سخنرانی در جمع دچار ترس و دلهره میشود به این اختلال دچار شده است. اما همیشه تشخیص این اختلال به همین راحتی نیست و ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی شود. برای مثال ممکن است کارمندی دچار اضطراب اجتماعی باشد؛ به شکل حیرتآوری سخنرانی کند اما هنگام پرسش و پاسخ دچار استرس شدید شود. او ممکن است نتواند با قطعیت و اعتمادبهنفس بازخورد موثری داشته باشد. کارمند دیگری نیز ممکن است دچار همین مشکل باشد که علاقه زیادی به شرکت در جمع و گفتوگوها داشته باشد اما تا پایان مهلت تحویل پروژههای کار بازخورد دیگران را جویا نشود.
بنابراین میتوان گفت که گاهی تشخیص اضطراب اجتماعی کار دشواری است. یکی از چالشهایی که بسیاری از کارآفرینان با آن روبهرو میشوند این است که در تیم خود کارمندانی دارند که دچار اضطراب اجتماعی شدهاند. آنها میخواهند به این افراد کمک کنند اما نمیدانند چه زمانی باید درباره این مسئله با آنها صحبت کنند. آیا صحیح است که مدیران الگوهای رفتاری این اشخاص را به زبان آورند؟
رفتار شایسته این است با انواع تیپها و شخصیتهای افراد مختلف در محیط کار تعامل داشته باشید.
در حقیقت صحبت کردن درباره این موضوع زمانی مفید است که این مشکل از پیشرفت فرد جلوگیری کند یا بر عملکرد سایر کارکنان اثر منفی داشته باشد. بنابراین نباید دیگران را مجبور کنید که همیشه از دیدگاه شما پیروی کنند. بهتر است تا جایی که میتوانید به این افراد کمک کنید و از آنها پشتیبانی کنید. به عبارت سادهتر رفتار شایسته این است با انواع تیپها و شخصیتهای افراد مختلف در محیط کار تعامل داشته باشید.
اگر زمانی احساس کردید که اضطراب اجتماعی باعث شده است که کارمند شما نتواند روند کاری خود را طبق معمول انجام دهد با او صحبت کنید. توجه داشته باشید که درباره مسائل خصوصی یا مسائلی که به وضعیت سلامت شخص مربوط است صحبت نکنید. به جای این کار بهتر است درباره مسائلی که به فرد فرصت پیشرفت کردن را میدهد صحبت کنید. سعی کنید به جای سرزنش کردن جنبه مثبت موضوع را درنظر بگیرید و به کارمندان خود نشان دهید که مسیر شغلی آنها برای شما اهمیت زیادی دارد.
راهکارهایی برای حمایت از کارکنانی که دچار اضطراب اجتماعی هستند
اگر یکی از کارمندان شما بخواهد درباره استرسهای خود صحبت کند، شما به عنوان کارفرما وظیفه دارید به صحبتهای او به خوبی گوش دهید و از او حمایت کنید. برخی راهکارها برای حمایت از کارکنانی که دچار اضطراب اجتماعی هستند عبارتاند از:
۱- نقش حمایتی داشته باشید
زمانی که کارمندان میخواهند درباره استرسها و چالشهای خود صحبت کنند، مدیران معمولا تلاش میکنند تا حد ممکن شرایط را با خواستههای آنها مطابقت دهند. آنها مشتاق هستند که از کارمندان محافظت کنند. برای مثال به آنها اجازه میدهند به جای شرکت در همایش در خانه بمانند، سخنرانی خود را ارائه نکنند. این روش در کوتاهمدت میتواند اثربخش باشد، اما در بلندمدت از پیشرفت فرد جلوگیری میکند.
توجه داشته باشید که مرز باریکی بین تطبیق دادن و توانمند ساختن کارمندان وجود دارد. کنارهگیری و فرار از مشکلات باعث افزایش اضطراب اجتماعی میشود. بنابراین اگر میخواهید به کارمندان خود کمک کنید بدون تحت فشار گذاشتن، آنها را با ترسهایی که دارند روبهرو کنید. این روند اثربخشی بیشتری دارد.
به جای اینکه فقط نقش محافظت داشته باشید از کارمندان خود حمایت کنید. سعی کنید با آنها صحبت کنید و بپرسید که به چه کارهایی علاقه دارند؟ در آینده میخواهند به کجا برسند و شما چه کمکی میتوانید به آنها بکنید. پس از طرح این پرسشها با کارکنان دیگر خود همکاری کنید و اهدافی را تعیین کنید که واقعبینانه باشد.
برای مثال اگر کارمند شما نمیتواند به خوبی سخنرانی کند، ابتدا به او مسئولیت دهید که سخنرانان مهمان را در همایش معرفی کند یا مسئول برگزاری جلسات پرسش و پاسخ باشد. با این کارها استرس فرد تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. علاوه بر این موارد شرکت در کلاسهای فن بیان و سخنوری نیز میتواند راهکار خوبی برای حل این مشکل باشد. توجه داشته باشید که هیچگاه افراد را به انجام کارهایی که خودتان میخواهید مجبور نکنید و آنها را تحت فشار نگذارید.
عدم قطعیت بهویژه در کارهایی که در حضور دیگران انجام میشود باعث میشود استرس افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی بیشتر شود.
۲- وظایف افراد را براساس تواناییهای آنها تعیین کنید
افراد خجالتی و درونگرا میتوانند برخی کارهای خاص را به صورت ماهرانه انجام دهند. بنابراین قبل از اینکه بخواهید وظایفی به این افراد بدهید باید از تواناییهای آنها آگاه باشید و طبق آن برنامهریزی کنید. در حقیقت این کار به افرادی که دچار اضطراب اجتماعی هستند کمک میکند. سعی کنید به این افراد وظایف مشخصی را بسپارید؛ زیرا عدم قطعیت بهویژه در کارهایی که در حضور دیگران انجام میشود باعث میشود استرس آنها بیشتر شود. بنابراین تلاش کنید تا بر نقاط قوت کارمندان تاکید کنید و به آنها اجازه دهید تا کارهایی که از پیش تعیین شده است و ساختار مشخصی دارد انجام دهد. با این کار میتوانید به کارمندان خجالتی فرصت دهید تا تواناییهای خود را نشان دهند.
این مسئله درباره ارائه بازخورد نیز صدق میکند. برای مثال فردی که دچار اضطراب اجتماعی شده است نمیتواند خارج از برنامههای خود سخنی بگوید. این افراد همیشه ترجیح میدهند قبل از صحبت کردن به گفتههای خود خوب فکر کنند سپس آن را بیان کنند. برای اینکه این افراد راحتتر بتوانند بازخوردهای خود را ارائه کنند بهتر است قبل از شروع جلسه پرسشنامه کوتاهی تهیه کنید یا پس از جلسه از حاضران بخواهید نظرات خود را در قالب ایمیل برای شما ارسال کنند. با این روش میتوانید به فردی که دچار اضطراب اجتماعی است فرصت دهید تا به راحتی بتواند عقاید خود را ابراز کند.
۳- به افراد کمک کنید تا کمالگرایی خود را کنترل کنند
افراد کمالگرا معمولا دچار اضطراب اجتماعی میشوند. کنار آمدن با این ویژگی کار سادهای نیست و راهکارهای مخصوصی دارد. کمالگرایی در حد معمول نتایج بسیار درخشانی دارد اما زمانی که بیش از حد باشد ممکن است عملکرد فرد را مختل کند.
افراد کمالگرا معمولا هنگام اولویتبندی کارها و مدیریت زمان دچار استرس میشوند. این افراد معمولا کارهای خود را به تعویق میاندازند، بیش از حد روی جزئیات وسواس دارند و برای آنها زمان صرف میکنند. در این شرایط میتوانید معیارهایی برای فرایندهای کاری تعیین کنید. برای مثال کارمندان خود را توجیه کنید که برای یادداشتبرداری ساده بیش از ۵ دقیقه زمان صرف نکنند یا صورتجلسه را در قالب یک صفحه تدوین کنند و بیشتر از آن نباشد.
اگر این راهکار اثربخش نبود از افراد بخواهید با روند کاری سایر کارکنان آشنا شوند. برای مثال از آنها بخواهید نظرات سایر کارکنان را نیز بپرسند. افرادی که دچار اضطراب اجتماعی هستند معمولا با درک بهتر روند معمول کار بین سایر کارکنان میتوانند خود را با شرایط موجود تطبیق دهند و کارهای خود را طبق اصول پیش ببرند.
طبق نتایجی که از برخی تحقیقات به دست آمده است کمالگرایی باعث فرسودگی شغلی میشود. بنابراین بهتر است با این کارکنان صحبت کنید و راهی پیدا کنید تا به جای ۱۲۵ درصد توان، از ۱۰۰ درصد توان خود استفاده کنند. آنها برای کار کردن به تشویقکننده نیازی ندارند. شما آنها را باید تشویق کنید که بیشتر به خودشان برسند و از اوقات فراغت خود برای تجدید انرژی بیشتر استفاده کنند و تا حدی خود را تحت فشار بگذارند که از سطح تحمل آنها بیشتر نباشد.
افرادی که دچار اضطراب اجتماعی میشود معمولا بیش از حد از خود انتقاد میکنند.
۴- به کارمندان بگویید که تا چه اندازه برای شما ارزشمند هستند
افرادی که دچار اضطراب اجتماعی میشود معمولا بیش از حد از خود انتقاد میکنند. این افراد معمولا به کم و کاستیها توجه میکنند و از اثر مثبت کارهایی که برای رسیدن به اهداف انجام میدهند غافل میشوند. اگر به افراد یادآوری کنید که توانایی و مهارت زیادی در کار خود دارند میتوانید تا حد زیادی توجه آنها به کاستیها را کاهش دهید.
توجه داشته باشید افرادی که دچار اضطراب اجتماعی هستند برخی صفات و ویژگیهای مفید دیگری مانند احساس همدلی عمیق، رفتارهای خیرخواهانه و جامعه پسندانه و معیارهای سطح بالای کاری دارند. این مهارتها باعث میشود افراد عملکرد خوبی در محیط کاری خود داشته باشند. اگر به رفتار این کارکنان بیشتر دقت کنید متوجه میشوید که آنها به طرز فکر افراد اهمیت نمیدهند بلکه به وجود اطرافیان بها میدهند. بنابراین حضور این افراد در محیط کاری اهمیت زیادی برای سازمان دارند و میتواند سودمند باشد.