
تفاوت میان اینترنت ADSL و VDSL و فیبرنوری چیست
در این پست در سوشالو برای شما همراهان به صورت کامل به ADSL و VDSL و تفاوتهای آن با فیبر نوری میپردازیم .
ارائهدهندگان اینترنت پهنباند برای مشترکان خود انواع خاصی از اتصالات را دردسترس قرار میدهند؛ البته اتصال اینترنت در ایران فعلا بهصورت گسترده ازطریق ADSL صورت میپذیرد. بااینحال طبق اعلام محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اینترنت ADSL قرار است بهمروز زمان به VDSL ارتقا پیدا کند. جهرمی میگوید بهلطف VDSL، سرعت اینترنت خانگی حداقل چهار برابر میشود.
خط اشتراک دیجیتال یا DSL فناوری خاصی است که اینترنت پهنباند را با استفاده از خطوط تلفن خانه، برای کاربر مهیا میکند. شرکتهای بزرگی در کشورهای مختلف، اینترنت خانگی را با اتکا به فناوری DSL دردسترس کاربران قرار میدهند؛ سه نوع اتصال شامل ADSL (خط اشتراک دیجیتال نامتقارن)، VDSL (خط اشتراک دیجیتال با نرخ بیت بسیار بالا) و UFB (فیبر نوری) امروز جزو محبوبترینها در سراسر دنیا هستند و مزیتهای متنوعی را به کاربران ارائه میدهند. موارد یادشده تنها نوع DSL نیستند؛ درواقع فناوریهایی که بر بستر DSL توسعه داده شدهاند شامل مواردی دیگر نظیر HDSL ،SDLS و… نیز میشوند. بااینحال فهمیدن تفاوت اصلی بین ADSL ،VDSL و فیبر نوری به شما امکان میدهد هنگامی که هر سهی آنها در سطح کشور بهصورت گسترده دردسترس قرار گرفتند، بهترین گزینهی ممکن را با درنظرگرفتن شرایط و نیازهایتان، انتخاب کنید.
اینترنت ADSL
برای بیان تفاوت اینترنت ADSL، VDSL و فیبر نوری در ابتدا به ADSL میپردازیم. واژه ADSL مخفف عبارت Asymmetric Digital Subscriber Line و یکی از تکنولوژیهای زیرشاخه اتصالهای DSL است. می توان ADSL را جزء نخستین سرویسهای اینترنت در جهان دانست که بوسیله خطهای تلفن رایج دادهها را از مخابرات بر روی مودم کاربر منتقل میکند البته لازم به ذکر است این سرویس هیچ گونه اختلالی در تماسهای صوتی ایجاد نمیکند.
یک ویژگی اینترنت ADSL عدم احتیاج آن به کابلکشی و نصب خطوط جدید است و میتوان روی همان خط تلفن در هر خانه یک اتصال اینترنت ADSL ایجاد کرد. قطعا اکثر شما اینترنت ADSL را استفاده کردهاید و به احتمال زیاد این مطلب را نیز با همین نوع اینترنت مطالعه میکنید.
اینترنت ADSL در مقایسه با سایر انواع اینترنت باند پهن که در دسترس هستند ارزان تر بوده و سریع و راحت راهاندازی میشود ولی سرعت دانلود روی آن ماکزیمم ۲۴ مگابیت بر ثانیه است. سرعت آپلود از سرعت دانلود خیلی کمتر و حداکثر سرعت آن حدود یک یا دو مگابیت است. البته نباید از تاثیر عواملی همچون سیمهای تلفن، مسافت میان خانه شما و مرکز مخابرات، بستر خطوط تلفن شهری و … در سرعت و کیفیت اینترنت ADSL غافل بود.
+ADSL۲ نسل جدیدی از اینترنت ADSL است و مشترکانی که از نظر مسافتی به مرکز مخابراتی یا تجهیزات سرویسدهنده اینترنت بسیار نزدیک هستند میتوانند از این سرویس استفاده کنند. دلیل نامتقارن خواندن این نوع اینترنت آن است که مشترکان نزدیک به مرکز مخابراتی که با عنوان Upstream نیز شناخته میشوند در مقایسه با مشترکان دورتر یا Downstream از سرعت و کیفیت اینترنت بیشتری برخوردار هستند.
اینترنت VDSL
مورد بعدی در تفاوت اینترنت ADSL، VDSL و فیبر نوری عبارت است از اینترنت VDSL. واژه VDSL مخفف عبارت Very-high-bitrate Digital Subscriber Line و نسل جدیدی از تکنولوژی DSL بر روی بستر کابلهای شبکه است. با دقت در تعریف بالا نخستین تفاوت ADSL با VDSL مشخص میشود و طبق مطالب گفته شده ADSL دادهها را بوسیله خطوط تلفن ثابت شهری منتقل میکند، حال آنکه VDSL بر بسترهای کابل این کار را انجام میدهد و به کابلکشی و نصب کابل احتیاج دارد.
سرعت دانلود در اینترنت VDSL به طور تقریبی ۵ برابر سرعت دانلود در ADSL است و در حدود ۶۰ مگابیت بر ثانیه (بعضی تکنولوژیها ۵۲ مگابیت) است. همچنین سرعت آپلود VDSL نیز در مقایسه با ADSL ده برابر بیشتر است و نزدیک به ۱۶ مگابیت است. کابلهای مورد استفاده در VDSL مسی بوده و باندهای فرکانسی آن از ۱۲ کیلوهرتز تا ۲۵ کیلوهرتز است.
تفاوت اینترنت ADSL، VDSL و فیبر نوری در سرویس دهی
در اینترنت VDSL تلاش میشود سرویس دهی از طریق نزدیکترین کافوی نوری (صندوق توزیع خطوط مشترکین که دارای ورودی فیبرنوری و خروجی کابل مسی است) به مشترک انجام گیرد. در نتیجه در اینترنت VDSL میان Upstream و Downstream هیچ تفاوتی وجود ندارد و همه مشترکان از یک سرعت اینترنت بهرهمند هستند. اما نکته قابل توجه این است که سرعت اینترنت را مسائلی همچون کیفیت کابلهای مسی و تداخل تحت الشعاع قرار میدهد.
مودم ADSL با مودم VDSL تفاوت دارد و می توان بر روی VDSL از سرویسهای ارزشافزودهای مانند خطوط تلفن SIP (تلفن بر بستر اینترنت)، ویدیو کنفرانس، IP-TV و … نیز استفاده کرد. نتیجه اینکه اگر مایل هستید نسبت به ADSL اینترنت با سرعت بیشتری را روی بسترهای کابلی تجربه کنید؛ لازم است که اینترنت VDSL را انتخاب کنید. در اینترنت VDSL احتیاجی نیست اقدام ویژهای انجام دهید، این شرکت مخابرات است که کابلکشیها را انجام میدهد. تنها کاری که کاربر باید انجام دهد خریداری یک خط تلفن ثابت و یک مودم VDSL است.
اینترنت فیبرنوری
UFB مخفف عبارت Ultra-Fast Broadband بهمعنی «پهنباندِ فوقسریع» است و معمولا از آن با نام اینترنت فیبری یاد میشود. اینترنت UFB طی سالهای اخیر در کشورهای زیادی بهطور ویژه توسعه پیدا کرده و توانسته است توجهات زیادی را بهخود جلب کند. اینترنت فیبری با وعدهی ارائهی سرعت دانلود و آپلود یک گیگابیتبرثانیه آغازبهکار کرد، اما آمار نشان میدهند که این نوع اینترنت بهطور معمول به سرعت دانلود و آپلود ۳۰۰ مگابیتبرثانیه دست پیدا میکند. اینترنت فیبری هنوز هم پتانسیل بسیار زیادی برای بهبود دارد و بسیار از خانوارهای پرچمعیت و کسبوکارهایی که به اینترنت بسیار پرسرعت و باکیفیت نیازمند هستند، به استفاده از آن روی میآورند.
در اینترنت UFB خبری از استفاده از خطوط تلفن ثابت نیست. UFB برای ارائهی اینترنت به بهرهگیری از کابلهای فیبر نوری با اندازه و وزن کمتر نسبتبه خطوط تلفن عادی، روی میآورد. این کابلهای فیبر نوری دارای رشتههایی خاص هستند که درون محفظهای غیررسانا جای گرفتهاند. رشتههای یادشده بهجای انتقال سیگنالهای الکتریسیته، سیگنالهای نوری را منتقل میکنند، بنابراین مقولههایی مانند تداخل در آنها ازطریق سیمهای برق یا آسیب واردشدن ازطریق برخورد صاعقه، برای کابلهای فیبر نوری مطرح نمیشود. بهبیانی بهتر، کابلهای فیبر نوری مقاومت بیشتری در برابر آسیبدیدن ازطریق عوامل محیطی از خود نشان میدهند.
بهره گرفتن از کابلهای فیبر نوری باعث میشود اتصالِ فراهمشده یکی از باکیفیتترین و باثباتترین اتصالات پهنباندی باشد که در سراسر دنیا ارائه میشود. فراموش نکنید برای استفاده از اینترنت فیبری باید کابلهایی بهصورت جداگانه به سمت خانهی شما کشیده شود. بنابراین بهطور کلی هزینهی راهاندازی و استفاده از اینترنت فیبری بسیار بیشتر است. اینترنت فیبری بیشتر به درد کسبوکارها میخورد. درحالحاضر در ایران، اینترنت فیبر نوری تنها از سوی شرکت مخابرات ارائه میشود.